Sodankylän geofysiikan observatorio |
Suomalainen Tiedeakatemia perusti geofysiikan observatorion Sodankylään vuonna 1913 suorittamaan geofysikaalisia mittauksia ja tekemään mittausaineistoon perustuvaa tutkimustyötä. Observatoriotoiminta on siitä lähtien ollut jatkuvaa ja laajenevaa. Vuoden 1997 elokuun alusta lähtien Sodankylän geofysiikan observatorio on ollut Oulun yliopiston erillislaitos.
Sodankylän geofysiikan observatorio sijaitsee 67° 22′ N, 26° 38′ E eli 130 km Rovaniemeltä pohjoiseen, 7 km Sodankylästä etelään - kauniin Kitisen rannalla keskellä Suomen Lappia
Observatoriossa mitataan magnetometreillä jatkuvasti maan magneettikenttän hitaita ja nopeita muutoksia. Radiotähdistä tulevan kosmisen radiokohinan absoprtiota ilmakehässä mitataan riometreillä. Yläilmakehää rakenteita luodataan ionosondilla ja meteoritutkalla mitataan yläilmakehän tuulia sekä laskemalla satelliittien signaaleista elektronitiheysleikkauksia, maanjäristyksiä rekisteröidään seismometrillä ja revontulia kuvataan all-sky-kameralla. Lisäksi observatorio mittaa jatkuvasti kosmista säteilyä. Observatoriolla on mittauslaitteita 22 eri paikkakunnalla eteläisestä Suomesta Huippuvuorille.
Sodankylän tuore magnetogrammi ja viimeisin All-Sky kameran kuva ovat saatavilla Data nyt linkistä. Jatkuviaen mittausten viimeisimmät rekisteröinnit löytyvät linkistä Viimeisin data. Tarkemmat tiedot mittauksista ja mittausmenetelmistä sekä kunkin mittauksen data-arkiston hakusivut ovat kohdassa Data-arkisto. Oulun yksikön suorittamien mittausten (Seismologiset rekisteröinnit ja kosminen säteily) datat löytyvät linkistä Oulun yksikkö.
Jatkuvien mittausten lisäksi toimintaamme kuuluu mm.:
- kampanjaluonteiset mittaukset
- yleinen aeronomia
- yläilmakehän kemia
- tomografiamenetelmien sovellukset ionosfäärin tutkimuksessa
- VLF-mittaukset ja analysointi
- ihmisen lähiavaruuteen aiheuttamien ilmiöiden tutkiminen
- tutkateorian ja -menetelmien kehittäminen
- sirontatutkamittaukset ja niiden analysointi
- ionosfäärin kuumennusmittaukset käyttäen EISCAT:in Heating-laitteistoa.