Sodankylän geofysiikan observatorio

Yleisesitys

Suomalainen Tiedeakatemia perusti geofysiikan observatorion Sodankylään vuonna 1913 suorittamaan geofysikaalisia mittauksia ja tekemään mittausaineistoon perustuvaa tutkimustyötä. Observatoriotoiminta on siitä lähtien ollut jatkuvaa ja laajenevaa. Vuoden 1997 elokuun alusta lähtien Sodankylän geofysiikan observatorio on ollut Oulun yliopiston erillislaitos.

Sijainti

Sodankylän geofysiikan observatorio sijaitsee 67° 22′ N, 26° 38′ E eli 130 km Rovaniemeltä pohjoiseen, 7 km Sodankylästä etelään - kauniin Kitisen rannalla keskellä Suomen Lappia

Mittaukset ja data

Observatoriossa mitataan magnetometreillä jatkuvasti maan magneettikenttän hitaita ja nopeita muutoksia. Radiotähdistä tulevan kosmisen radiokohinan absoprtiota ilmakehässä mitataan riometreillä. Yläilmakehää rakenteita luodataan ionosondilla ja meteoritutkalla mitataan yläilmakehän tuulia sekä laskemalla satelliittien signaaleista elektronitiheysleikkauksia, maanjäristyksiä rekisteröidään seismometrillä ja revontulia kuvataan all-sky-kameralla. Lisäksi observatorio mittaa jatkuvasti kosmista säteilyä. Observatoriolla on mittauslaitteita 22 eri paikkakunnalla eteläisestä Suomesta Huippuvuorille.

Sodankylän tuore magnetogrammi ja viimeisin All-Sky kameran kuva ovat saatavilla Data nyt linkistä. Jatkuviaen mittausten viimeisimmät rekisteröinnit löytyvät linkistä Viimeisin data. Tarkemmat tiedot mittauksista ja mittausmenetelmistä sekä kunkin mittauksen data-arkiston hakusivut ovat kohdassa Data-arkisto. Oulun yksikön suorittamien mittausten (Seismologiset rekisteröinnit ja kosminen säteily) datat löytyvät linkistä Oulun yksikkö.

Jatkuvien mittausten lisäksi toimintaamme kuuluu mm.:

kampanjaluonteiset mittaukset
yleinen aeronomia
yläilmakehän kemia
tomografiamenetelmien sovellukset ionosfäärin tutkimuksessa
VLF-mittaukset ja analysointi
ihmisen lähiavaruuteen aiheuttamien ilmiöiden tutkiminen
tutkateorian ja -menetelmien kehittäminen
sirontatutkamittaukset ja niiden analysointi
ionosfäärin kuumennusmittaukset käyttäen EISCAT:in Heating-laitteistoa.

Modifioitu: 26.2.2020 08:08:24.

Tietosuojailmoitus